Kurs verneombud
Målgruppe
Opplæringen retter seg mot virksomhetens Verneombud som jf. arbeidsmiljøloven § 6-5 skal gjennomføre opplæring i Helse, miljø og sikkerhet. Opplæringen imøtekommer krav til HMS-opplæring iht. forskrift om organisering, ledelse og medvirkning § 3-18.Opplæring av verneombud… og 3-19.Varighet av opplæringen av verneombud… Med bransjerettet og oppdatert innehold vil kurset også være svært godt egnet til dem som trenger et «oppfriskningskurs». For verneombud anbefales opplæring gjennomført minst hver annet år.
Opplæringens innhold
Opplæringen gir kursdeltakeren grunnleggende kunnskap og ferdigheter innen følgende punkter:
- Kjennskap til arbeidsmiljøloven og andre aktuelle lover og regler.
- Forstå hva «fullt forsvarlig arbeidsmiljø» innebærer i egen virksomhet.
- Kjenne de ulike rollene i HMS-arbeidet og deres ansvar og myndighet.
- Kunnskap om det løpende helse, miljø- og sikkerhetsarbeidet basert på bred medvirkning, god dokumentasjon og systematikk.
- Kunne gjennomføre en enkel risikovurdering av fysiske, psykiske og organisatoriske forhold i arbeidsmiljøet.
- Du skal kunne identifisere faktorer som fremmer eller hemmer et godt psykisk og organisatorisk arbeidsmiljø i egen virksomhet.
- Kursdeltaker skal kunne identifisere de viktigste fysiske arbeidsmiljøfaktorene på egen arbeidsplass for å kunne redusere og forebygge skader og ulykker, blant annet når det gjelder ergonomi, støy og inneklima.
Er hensiktsmessig vil det også bli gitt opplæring om helsefarer i forbindelse med bruk av kjemiske stoffer og biologisk materiale.
Innhold i hver enkelt emne vil variere med virksomhetens størrelse, bransje og risikoforhold. Tilhører man en bransje der det er høy risiko for eksempelvis for at ansatte kan bli utsatt for vold og trusler vil dette bli gjennomgående vektlagt.
Felles for alle emner er at du som kursdeltaker vil bli orientert om krav knyttet til emne og status innen sin næring, hvordan antall ansatte påvirker forhold i din virksomhet osv.
Obligatoriske hovedemnene
- Regelverket
- Roller, ansvar og oppgaver – Organisatoriske forhold
- Psykososiale forhold
- Fysiske forhold
- Inkluderende arbeidsliv
- Følger og straff
- Systematisk HMS-arbeid – Praktisk HMS-arbeid
Opplæringsvarighet
Har man gjennomført opplæringen tidligere vil dette også kunne ha innvirkning på gjennomføringstiden. Kurset er kategorisert som «kortere opplæring enn 40 timer» jf. forskrift om organisering, ledelse og medvirkning § 3-19. Forskriften åpner for opplæring kortere enn 40 timer når dette vurderes som forsvarlig. Bakgrunn for forsvarlighetsvurderingen i forhold til dette kurset er blant annet at opplæringen tilpasses virksomheten. Det er derfor gjennomgående fokus på å imøtekomme «problemenes karakter og omfang». Ved bestilling vil vår Kurskoordinator gjøre klar nødvendig dokumentasjon i form av en «Avtale om kortere opplæring (Forsvarlighetsvurdering)» tilpasset virksomheten dersom ønskelig.
Siden Arbeidstilsynet aktivt har gått ut og advart mot kurs tilbydere som reklamerer med opplæring på «120 minutter». Derfor er det viktig for oss å understreke at dette ikke er et «slikt kurs» men et fullverdig kurs som dekker opplæringskravene.